Boktips! Jack, en ungdomsroman av Christina Lindström

Jack har allt: han är inte bara skolans coola snygging. Han är smart och rolig också – riktigt rapp i käften vilket bjuder till många fniss under läsningen. Och när han träffar Freja är lyckan total. Men säg den lycka som varar för evigt…

Jack är förstås ganska odräglig också med alla sina – till synes helt oförtjänta – ”tillgångar”. Styv i korken, men ständigt med glimten i ögat och med luggen perfekt på svaj, glider han genom tillvaron som mest består av gymnasieplugg, innebandymatcher och partaj med polarna. Givetvis går han hem hos tjejerna och kompisen Abrahamsson får nästan härdsmälta när Jack överger snyggingen Emelie för Freja – som inte är ful, men som uppenbart inte är vad man kallar riktigt snygg heller.  Vad är det han ser hos henne?!

Om man ska vara lite vass kan man sammanfatta romanens tema med Snygg tvingas möta sitt Samvete. För det är precis vad som händer. Freja är en medveten ung tjej med tydlig moralisk kompass som hon avser leva efter. Jack har väl ungefär ett hum vad moral innebär, men har aldrig brytt sig om att fördjupa bekantskapen med begreppet så särdeles. Kanske att Freja dock är lite grand för helylle och foträt skisserad. Å andra sidan behöver Jacks ytlighet balanseras rätt rejält. Han har nämligen en del bagage som han helst av allt vill begrava: de nynazistiska kretsar han en gång rörde sig i hör till hans förgångna och en brutal mobbning han och andra utsatte en klasskamrat likaså. Trodde han, ja. Modigt låter författaren Jack plötsligt stå öga mot öga med sitt forna offer: som visar sig vara Frejas autistiska bror!

Jag imponeras verkligen av hur skickligt Lindström turnerar denna händelse i romanen. Det kunde ha blivit pekpinnemoralism och det kunde ha blivit rena pekoralet. Men ingetdera händer faktiskt.

Detta är en roman som det går undan i. Varje mening bågnar av innehåll och betydelse, så håll i hatten och var noga med fokus när du läser. Och det är inte bara Jack som är slagfärdig. Författaren bjuder även mellan de fyndiga replikerna på en hel del ordakrobati som är uppfriskande att ta del av.

Jack är faktiskt en vansinnigt underhållande och därtill tankeväckande ungdomsroman (men utan att det osar rättfärdighet mellan raderna) – tusen tack för det!!


Christina Lindström, Jack. B Wahlströms Bokförlag (2016).

Författare: bastetsspinneri

Välkommen till Bastets Spinneri! Detta är mer eller mindre välspunna tankar och reflektioner av kattlik kvinna. Här kommer jag framför allt att fokusera på böcker och film. Böcker som jag har läst som fascinerat, roat, irriterat... Främst skönlitteratur, men även en del faktaböcker i ämnen som intresserar mig. Och filmer som likaledes har fångat mitt intresse på ett eller annat sätt. Bloggen är ett sätt att komma ihåg vad jag har läst eller sett men även dela med mig av tankar och reflektioner. Hoppas det kan inspirera och stimulera även andra! God läsning!

Lämna en kommentar