Pojkar

När jag ser på min son, får jag en vision av honom som mycket liten. Han ligger i min famn, en varm leende unge som vilar mot mitt bröst. Händerna så små och mjuka, ögonen så klara och uppmärksamma. Hela tiden sökande min blick, lapande med hela sitt väsen min djupa kärlek till honom.

little-girl-1381471_1920

Fler bilder fästs sedan till denna: mindre trevliga situationer där vi varit arga på varandra, inte förstått den andra, och så ytterligare tillfällen när vi har delat fina upplevelser, kanske ute på vandring i naturen eller när vi varit med om roliga händelser på resande fot.

Men denna första bild försvinner aldrig från näthinnan, den kommer jag alltid att bevara djupast i mitt hjärta. Även när han nu med allt snabbare steg närmar sig tonåren, snart därefter blir en ung man och sedan plötsligt är en helt vuxen och självständig person, så kommer jag alltid att minnas när han var en mycket, mycket liten pojke och vilade i min famn…

Hur tar man hand om pojkar? Plötsligt hade jag då en liten son att värna och vårda mig om.

Själv uppvuxen med en äldre syster, så var pojkar, killar, grabbar ett kapitel jag knappt visste något om – mer än genom manliga klasskamrater och möjligtvis vänners bröder. Och sedan fick storasyster två döttrar, så därifrån spreds heller inget ljus över denna förborgade domän.

Hur skulle jag kunna förstå denna lilla varelse och ge honom de förutsättningar han behövde om jag inte hade någon erfarenhet av barn som var pojkar? Som alltid vände jag mig till böckernas värld. Jag slukade Lars Gustafssons böcker om barn, Ylva Ellneby, och Jesper Juul. Jag satte upp Profetens ord i en förgylld ram på väggen, dikten som liknar barn vid pilar vilka bågen, det vill säga vi föräldrar, skjuter ut i livet. Som ytterligare påminnelser häftade jag upp Lars Gustafssons ”budord” i badrummet och hjärnforskaren Matti Bergströms goda råd om hur stimulera barns utveckling av sitt inre, fick också en egen plats för att ständigt ha i minnet.

Allt detta kom naturligtvis även dottern till gagn. Och visst har jag också läst om döttrar och hur man fostrar flickor till sunda individer (mer om det i en kommande bloggpost), men kanske mot bättre vetande  har jag alltid känt mig mera säker med dottern.

Jag har levt genom en hel barndom och tonårstid som flicka själv, har mycket bättre koll på vad hon kommer att möta i form av förändringar i kroppen och kan lättare föreställa mig hennes utmaningar i skola och bland vänner. Med pojkar är det en annan femma.

En bok som både min man och jag haft mycket nytta av är Stephen James och David Thomas ”Wild things”. Författarna är psykologer (och fäder) och har delat upp sin bok i olika delar där de följer pojkars utveckling från det att de är mycket små till dess de är runt tjugoårsåldern. Det är mycket strukturerat upplagt ­­­och just därför lätt att ta del av. Varje kapitel tar upp var sin utvecklingsfas och är indelad i fyra sektioner: The Lay of the land / Who he is / What he needs / Putting the principles into practice. Jag rekommenderar den varmt.

Men några år senare fick jag syn på en annan bok. Egentligen var upprinnelsen att jag fått vittring på den författare som tog upp gruppdynamik bland tjejer och vars bok jag nyss hade slukat med stort intresse (mer om den i en kommande bloggpost). Det visade sig att samma författare hade skrivit en bok med motsvarande tema om pojkar. Den måste jag ju bara läsa!

Wiseman1

Boken ifråga heter ”Ringleaders and sidekicks” och är skriven av Rosalind Wiseman, med undertiteln ”How to help your son cope with classroom politics, bullying, girls and growing up”. Superspännande, tyckte jag och beställde genast ett exemplar från Amazon. Och riktigt stimulerande och lärorik visade sig den också vara. I ett par bloggposter framöver kommer jag att redogöra för en del av innehållet.

Först ut blir det känsliga området lögner… Wiseman påstår att 96% av alla pojkar (enligt en studie i USA) ljuger mer eller mindre ofta för sina föräldrar. Näää, det kan inte stämma, tänker du kanske precis som jag: inte min son! Förbered dig på att få dina illusioner krossade… ♥

BOKTIPS & länktips


Foton: pixabay.com

© Bastets Spinneri 2018

Författare: bastetsspinneri

Välkommen till Bastets Spinneri! Detta är mer eller mindre välspunna tankar och reflektioner av kattlik kvinna. Här kommer jag framför allt att fokusera på böcker och film. Böcker som jag har läst som fascinerat, roat, irriterat... Främst skönlitteratur, men även en del faktaböcker i ämnen som intresserar mig. Och filmer som likaledes har fångat mitt intresse på ett eller annat sätt. Bloggen är ett sätt att komma ihåg vad jag har läst eller sett men även dela med mig av tankar och reflektioner. Hoppas det kan inspirera och stimulera även andra! Följ mig gärna på Instagram: bastet66. God läsning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s